In een voormalige parkeergarage aan Develstein in Zuidoost opent eind mei de World of Food, een overdekte markt bedoeld voor ontbijt, lunch en diner. De hal huisvest zowel kleine ondernemers als grote internationale ketens.

In het midden van de voormalige parkeergarage zitten ongeveer 25 kleine ondernemers, die alle culturen uit Zuidoost moeten vertegenwoordigen. Aan de zijkant van de hal vestigen zich de bekendere namen zoals Taste of Africa, Bacchus Studentencafé, Ates Doner, Chinese Wok, All-you-can-eat BBQ en McDonald’s.

De hal biedt ruimte aan zo’n duizend mensen. De uitgangsprijs voor gerechten ligt rond de tien euro.

Het nieuwe verzamelrestaurant fungeert ook als opleidingsplaats voor startende ondernemers. Het is de bedoeling dat de koks zich in de voormalige parkeergarage ontwikkelen tot zelfstandig ondernemer en na een of twee jaar doorstromen naar een eigen restaurant, afhaalzaak of cateringbedrijf.

De Europese Unie ondersteunt het project met een half miljoen euro subsidie, die onder meer wordt gebruikt voor de aanschaf van de tientallen professionele keukens.

Uitdaging
Frank Veen van ontwikkelaar Lingotto zei in in juni vorig jaar zich zorgen te maken over het aanbod aan lekker eten. ‘Het zal vooral de kunst zijn van World of Food meteen na de opening een plek te maken waar mensen graag komen en terugkomen. We richten ons op een heel breed publiek: de bewoners en bezoekers van Zuidoost, de studenten in de omgeving én de nieuwsgierige foodies uit de andere delen van de stad. Het concept moet voor al die groepen tegelijk aantrekkelijk zijn.’

Om dat brede publiek te trekken, zullen er naast het gevarieerde aanbod van streetfood ook vaak evenementen zijn in de World of Food, variërend van optredens van artiesten tot workshops door beroemde koks. Veen: ‘Maar bedrijven die een uitstapje willen maken met hun personeel, kunnen hier straks ook terecht.’

Bron: Het Parool