‘Ik wil de mening van mijn klanten weten’

De bara reisde wel vijftienduizend kilometer om in Paramaribo te komen. Schrijver en Journalist Anil Ramdas beschrijft in een van zijn boeken hoe hij in India op zoek gaat naar de oorsprong van de gefrituurde snack van linzen, bloem en kruiden. Bara is, gek genoeg, in Bihar, waar de meeste Surinaamse Hindostanen vandaan komen, nergens te vinden. Helemaal in het zuiden van India, vond hij een snack die op bara lijkt.

Bij Rakesh Ahmadkhan’s oude zaak op het Bijlmerplein, Metabo Roti, kon je volgens de insiders de beste bara van Nederland eten. Van heinde en verre kwamen de mensen naar Amsterdam Zuidoost voor deze lekkernij. Voor je neus gebakken en met de lekkerste chutney ever. Maar ook zijn roti-rol was beroemd. Nu wil Rakesh zijn geluk beproeven in de World of Food met Hi-Lo Rotishop & Halal Grill.

‘Ik ben in de Surinaamse gemeenschap geen onbekende. Ik ben inmiddels alweer elf jaar actief als kok. Ik kreeg veel bestellingen van familie en vrienden. Ik nodigde vaak kennissen uit om bij mij te komen eten. Ik wilde altijd graag hun mening weten.’

Rakesh heeft drie jaar ‘live’ gekookt in de Far West Supermarkt. Hij bouwde zo een mooie klantenkring op in de omgeving van de wijk Venserpolder in de Bijlmer. ‘Er wordt mij nog vaak gevraagd in de supermarkt waarom dat live koken weg is.’

‘Er wonen veel studenten in de omgeving van de World of Food. Die zijn op zoek naar een snelle hap. Daarvoor kunnen ze bij mij terecht. Wij gaan ons aanmelden als erkend leerbedrijf zodat studenten bij ons stage kunnen lopen. Gezien de ruime openingstijden heb ik ook vast wel baantjes voor ze.’